Chinese geneeswijzen

De traditionele Chinese geneeswijzen gaan uit van de eeuwenoude natuurfilosofie dat gezondheid een balans is tussen fysieke, psychische, emotionele en voorouderlijke factoren. Wanneer die balans is verstoord ontstaan lichamelijke of geestelijke klachten.

Yin en Yang

Binnen de Chinese geneeskunde staat de energiestroom Qi centraal. Qi stuurt alle fysieke en mentale lichaamsfuncties aan, zoals de ademhaling, de bloedcirculatie, de spijsvertering en de vloeistofverdeling. Qi kan worden onderverdeeld in Yin (rust) en Yang (beweging). Als Yin en Yang in evenwicht zijn is er sprake van een harmonieuze energiestroom en leeft het lichaam in gezondheid en harmonie. Het doel van de Chinese geneeswijzen is dan ook altijd gericht op het bereiken van een evenwicht tussen Yin en Yang.

Chinese geneeswijzen in mijn praktijk

Kom je met een klacht bij mij op consult, dan kijk ik eerst naar die klacht in relatie tot jou als persoon. Ik gebruik daarvoor de Chinese methode met haar eigen fysiologie en diagnostiek. Aan de hand van de diagnose bepaal ik welke Chinese geneeswijze ik het beste kan toepassen om jouw energiestroom weer in balans te krijgen. Mogelijkheden binnen mijn praktijk zijn:

Aanvullende mogelijkheden vanuit samenwerkingsverbanden zijn:

  • Tai Chi (bewegingsoefeningen),
  • Zhineng Qigong (ademhalingsoefeningen).