Engaging Vitality

Soms zijn de gezondheidsklachten van iemand zo vaag en complex dat het moeilijk is om op basis van alleen de meridianenleer een diagnose te stellen. Dan maak ik gebruik van Engaging Vitality. Deze praktische methode combineert acupunctuur met osteopathie en interpreteert verschillende elementen uit de acupunctuur, zoals de Extra Meridianen, op een eigen manier. Daardoor kunnen blokkades in het lichaam op meerdere niveaus worden gevonden en behandeld.

Acupunctuur en Osteopathie

Het menselijk lichaam kan vanuit twee invalshoeken worden bekeken: energetisch en fysiek anatomisch. De energetische invalshoek gaat uit van de meridianenleer, zoals beschreven in de klassieke acupunctuur. De fysiek anatomische invalshoek (Osteopathie) gaat uit van de structuur en de vorm van het lichaam (weefsels en organen). Door beide invalshoeken te combineren ontstaat meer inzicht in lichamelijke restricties en blokkades.

Bij Engaging Vitality wordt veel nadruk gelegd op het voelen. Naast het voelen van de pols, hara en meridianen zijn er ook een aantal subtiele ritmes te voelen. Deze ritmes worden in de Osteopathie gebruikt. Juist die subtiele ritmes bevatten waardevolle informatie over de gezondheidsklacht en de conditie van de energiestroom Qi.

Engaging Vitality in mijn praktijk

Tijdens een Engaging Vitality consult stel ik eerst de gezondheidstoestand vast door te kijken naar zowel de energetische als de anatomisch/fysiologische kaart. Ik onderzoek de pols, hara en meridianen en de eventuele ritmeverstoringen in organen en weefsels. Uiteindelijk gaat het erom te bepalen welke meridiaan geblokkeerd is en welk knooppunt daarbij een cruciale rol speelt.

Heb ik het knooppunt gevonden, dan worden daar dunne steriele naalden geplaatst om de blokkade in beweging te brengen. Daarna blijf ik de energiestroom Qi volgen om ook andere punten te ontdekken die behandeld moeten worden.