Voedingsadvies naar de Chinese voedingsleer

Wanneer je lichaam weer in balans is gekomen, is het belangrijk om dat zo te houden. Daarom geef ik je graag een persoonlijk voedingsadvies dat gebaseerd is op de Chinese voedingsleer. Dit advies versterkt het effect van de behandeling en kan worden afgenomen als een zelfstandig consult. Een voedingsadvies kan ook helpen als je nog of (bijna) uit balans bent.

Evenwichtig voedingspatroon

Je eetpatroon en leefgewoontes hebben een belangrijke invloed op je gezondheid: “Je bent wat je eet”. Hoe een evenwichtig voedingspatroon eruit moet zien verschilt daarom per persoon en is afhankelijk van je energiehuishouding. Die wordt bepaald door factoren als je familieachtergrond, je stofwisselingstype, eerder doorgemaakte ziektes, medicijngebruik, je geestelijke instelling etc.

De vijf elementen

De Chinese voedingsleer is gebaseerd op de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element staat voor een bepaalde voeding, kleur, orgaan, seizoen, klimaat en emotie. Bij een gezonde levenssituatie houden deze elementen elkaar in evenwicht; hoogstens zal, afhankelijk van je stofwisselingstype, het ene element iets sterker of zwakker aanwezig zijn. Wanneer één of meerdere van deze elementen echter uit evenwicht is, dan ontstaan er geestelijke of lichamelijke gezondheidsklachten. Door via het juiste dieet daarin bij te sturen komt het lichaam weer in balans en verdwijnen de klachten na verloop van tijd vanzelf.

Voedingsadvies in mijn praktijk

Tijdens een voedingsconsult bepaal ik eerst je gezondheidssituatie via de Chinese onderzoeksmethode. Ik kijk hoe de bloedcirculatie is, welke organen aandacht vragen, wat je stofwisselingstype is, of je systeem te vol of te leeg is en of het belast wordt door teveel hitte of koude. Op grond daarvan bepaal ik welke voeding jouw energiehuishouding verstoort en geef ik advies over het voedsel dat goed is voor de energie die jouw lichaam nodig heeft.

Kookstudio de Melkweg

Wil je meer weten over de Chinese voedingsleer en de manier waarop je dit in je eigen voedingspatroon kunt toepassen? Naast voedingsadvies geef ik ook workshops koken in kookstudio ‘De Melkweg’. Niet alleen leerzaam, maar ook super gezellig om dat met een groep te doen.