Chinese acupunctuur

Acupunctuur is een van oorsprong Chinese geneeswijze die wordt toegepast om energieblokkades in het lichaam op te heffen en het zelf genezend vermogen te stimuleren. Het woord acupunctuur is een samenstelling van de Latijnse woorden acus (naald) en pungere (prikken) en betekent dus letterlijk ‘prikken met naalden’.

Acupunctuur wordt in China al duizenden jaren toegepast. Vanaf de twintigste eeuw speelt deze geneeswijze ook in het westen een belangrijke rol. De effecten ervan zijn steeds meer wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Langdurige klachten waarvoor de reguliere geneeskunde geen oplossing heeft zijn vaak wel met acupunctuur te behandelen of te verlichten.

Wat doet de acupuncturist?

Volgens de Chinese natuurfilosofie zijn lichaam en geest één systeem. Bij een gezond persoon stroomt de energiestroom Qi evenwichtig als een netwerk van energiebanen (meridianen) door het lichaam. Wanneer die doorstroming wordt geblokkeerd, ontstaat er een onbalans met gezondheidsklachten als gevolg. De acupuncturist prikt met zijn naalden in de knooppunten van de verstoorde meridianen om zo de energiedoorstroming te herstellen.

Effecten van acupunctuur

Een acupunctuurbehandeling zorgt allereerst voor een betere energiedoorstroming en een herstel van de natuurlijke balans. Dat heeft effect op de pijn zelf, op andere klachten en op de algehele conditie van het lichaam.
Daarnaast activeert acupunctuur de zenuwuiteinden en het bindweefsel. Hierdoor wordt de aanmaak van lichaamseigen stoffen en neurotransmitters gestimuleerd. Deze stoffen bevorderen de bloeddoorstroming en werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Daardoor kunnen voedingsstoffen de lichaamscellen beter bereiken, worden afvalstoffen sneller afgevoerd en kan het lichaam zichzelf gaan herstellen.

Acupunctuur in mijn praktijk

Voordat ik begin met een acupunctuurbehandeling stel ik eerst je gezondheidstoestand vast volgens de Chinese onderzoeksmethode. Kiezen we daarna voor acupunctuur als behandelmethode, dan zoek ik de knooppunten van de geblokkeerde meridianen op en zet daar dunne steriele naalden in. Tijdens de behandeling kan zo een energieblokkade weer in beweging worden gebracht. Zijn je klachten té ondoorzichtig om een goede diagnose te kunnen stellen, dan stap ik over naar de Engaging Vitality methode.